Šlehačková bublanina s trnkama bez lepku



Ingredience
- 4 vejce
- 180 g cukru
- 260 g bezlep. mouky (použila jsem Doves Farm samokypřící)
- 250 ml smetany ke šlehání (použila jsem bez laktózy)
- 60 g mandlové mouky
- 10 g tapiokového škrobu
- 1 ks bezlepkového prášku do pečiva
- špetka soli
- 500-600 g vypeckovaných trnek
- máslo + mandlová nebo jiná mouka na vysypání formy
Na drobenku:
- 70 g jemných ovesných vloček bez lepku
- 30 g mandlové mouky
- 40 g másla
- 20 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
Postup
Nejprve připravíme drobenku. Vychlazené máslo si nakrájíme na kostičky a přidáme ostatní suroviny. Zpracujeme ručně nebo v robotu. Než si přichystáme těsto, dáme drobenku do lednice.
Vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli do pěny. Vmícháme smetanu a následně také prosátou mouku s PDP a škrobem. Mandlovou mouku neprosévám, většinou bývá na síto moc hrubá. Mouku vmíchávám opatrně stěrkou, pokud jsou v těstě ještě hrudky, použiju metličku, ale pořád zde platí opatrně těsto podebírat, aby našlehaná vajíčka ztratila na objemu co nejméně.
Směs vlijeme do připravené formy a klademe ovoce. Aby ovoce nepropadlo úplně na dno, je fajn jej předem obalit v mouce. Nakonec posypeme drobenkou a dáme péct. Tady záleží na vámi zvolené formě nebo pekáčku. Bublanina se tedy může péct cca 35-50 min, je potřeba si to pohlídat. Propečenost zjišťujeme vpichem špejlí.