Kulfi nanuky bez lepku



Tradičně se kulfi podává v misce nebo jako nanuk. Nanuky mají většinou kuželovitý tvar, který dostanou použitím kovových forem. Já jsem využila klasické silikonové, které mám doma, takže vzhledově jsem se tradiční verze úplně nedržela, ale postup jsem se snažila zvolit tradiční s ohledem na to, aby byl vhodný i pro intoleranci laktózy.
Existují různé verze receptu např. s použitím kondenzovaného mléka a kukuřičného škrobu, ale ty mi nebyly moc sympatické, ačkoliv by proces dost urychlily. Pokud se vám líbí verze, kterou jsem zvolila já, zkuste ji se mnou taky! 😊
Ingredience
- 1 litr plnotučného mléka (použito bez laktózy)
- 120 ml smetany ke šlehání (taky bez laktózy)
- 100 g cukru
- 50 g sušeného mléka (vyzkoušeno i s kokosovým)
- 3/4 čajové lžičky šafránu
- 3/4 čajové lžičky drceného kardamomu (drtila jsem v hmoždíři cca 6-7 tobolek)
- 25 g jemně nasekaných nebo mletých mandlí
- + oříšky na posypání výsledných kulfi
Postup
Formičky dáme do mrazáku alespoň na 5 hodin. Hotové, lehce povolené kulfi posypeme oříšky (pražené jsou super!)